Servei d'Arxiu Municipal de LLoret de Mar


C. Josep Lluhí, 24, 1r pis
17310 - Lloret de Mar
Telèfon: 972 368 457 - Fax: 972 373 181
Horari de consulta:
Matins: de dilluns a divendres de 9h a 14h.
Tardes: els dijous de 16.30h a 19.30 (excepte de 15 de juny a 15 de setembre)
a/e: arxiu@lloret.catActualitat

Des del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitgem molt bones festes de Nadal i un any 2015 ple de salut, pau i felicitat.

Us convidem a veure aquest petit vídeo (de 2'51'') que mostra documents i imatges de la nostra població d'alguns anys enrere.

Amb motiu de la commemoració del DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL us convidem a l'acte de projecció audiovisual:
"La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel·lícules i gravacions locals"
- En record a Paco Costa - que tindrà lloc el proper dilluns, dia 27 d'octubre, a les 7 de la tarda, a la sala polivalent de la Biblioteca de Lloret.

A l'acte es visualitzaran diferents fons audiovisuals que han estat cedits al SAMLM durant els darrers any; i com a prèvia, us deixem el següent enllaç:

Us hi esperem!!

Les diferents xarxes oficials de l'Arxiu de Lloret (SAMLM): plana web, Facebook i Youtube han registrat més de 6.000 visualitzacions dels vídeos sobre la memòria oral en poc més de dos mesos. Amb el nom de Mirades d'ahir, el passat mes de juny es van presentar en públic els primers vuit vídeos d'aquest projecte que pretén recollir la memòria oral de Lloret. Des de llavors fins ara, s'han comptabilitzat 6.272 visualitzacions.

El dimarts 22 de juliol a les vuit del vespre es durà a terme l'acte de presentació del llibre Pagesos i homes de mar de Lloret (estudi i edició del capbreu de la Pabordia del Novembre de 1317 - 1320) de l'historiador Elvis Mallorquí. El llibre, editat per l'Ajuntament de Lloret de Mar, és el número 14 de la col·lecció Es Frares. La presentació anirà a càrrec de l'historiador Joan Domènech i Moner, i es farà a la sala d'actes de l'Ajuntament.

La pabordia de Novembre, donada la seva importància, fou anomenada habitualment "Pabordia de Lloret", perquè aquesta vila en fou el nucli fundacional, que en el curs del temps s'anà ampliant fins a comprendre la major part de la comarca de la Selva, del Maresme i del Vallès Oriental.

Des de l'any 1317 és conserva a l'arxiu capitular el primer d'una sèrie de capbreus, l'estudi dels quals és d'un interès importantíssim per a la història dels lloretencs. En aquest mateix fons, s'inclou documentació i capbreus que fan referència als termes de Sant Dalmai, Estanyol, Brunyola, Aiguaviva, Franciac... que també formaven part de la pabordia del mes de Novembre.

Un capbreu és un document on es registrava, en forma abreujada, el reconeixement per part dels vassalls de les rendes degudes al senyor. Els capbreus són una bona font pel coneixement de les rendes senyorials i de l'organització de les comunitats agràries sota règim senyorial, entre altres aspectes de la societat agrària.

Més notícies
  • Agenda d'activitats

  • Arxiu en línia

  • Hemeroteca local

  • Col·lecció Es Frares

  • Sesmond

  • Associació d'arxivers de Catalunya

  • Àlbum de fotos de l'Arxiu

| © 2010 AJUNTAMENT DE LLORET DE MAR Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Lloret de mar. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

ABSIS. Telf. 902 210 099

estadisticas